Porcelan-gres material prihodnosti !


Najnovejše inovacije in tehnologija, ki se jih uporablja pri proizvodnji porcelanskih talnih plošč, so napravili pravo revolucijo v svetu keramike in urejanja teras. Ne samo zaradi svojih estetskih možnosti, ampak tudi zaradi svojih tehničnih lastnosti, ki jih nudi za urejanje naših vrtnih površin ali terase. Zaradi vseh naštetih kvalitet je postal nepogrešljiv material za arhitekte, urejevalce in hišne mojstre.

External link opens in new tab or windowPorcelan gres Pietra di Gerusaleme 

Zakaj izbrati plošče iz porcelana?

Porcelan gres je tip zelo trdne in robustne keramike. Žgane na višjih temperaturah kot keramične ploščice in to na 1300-1400°C. Pri tej temperaturi dosežemo, da ploščica začne vetrificirati (beseda izhaja iz itl. besede Vetro=Steklo, se pravi, da začne plošča stekleneti) s tem pridobimo nizko vpojnost plošč in ekstremno trdost. To pomeni, da se plošča ob močnih vremenskih in temperaturnih spremembah zelo malo krči in razteza, kar nam je zelo poznano saj imamo take klimatske spremembe v Sloveniji. Zaradi postopka žganja plošč so materiali tako trdno povezani, da zdržijo 1000 kilogramov obremenitve.  Zato jih lahko polagamo s suho tehniko polaganja na travo, pesek ali pa na distančnike.

External link opens in new tab or windowKlikni za povečavo

Ker so ploščice v celoti iz istega materiala je tudi njihova površina vzdržljiva in odporna na kakršno koli zlorabo. Zato se po njej lahko gibljete brez kakršne koli pazljivosti. Površina porcelan gres plošč za terase je odporna na UV žarke in vam zagotavljamo da ne bo zbledela.  Lahko jih čistimo z agresivnimi sredstvi in pozimi jih lahko solimo. Vse naše gres plošče imajo proti zdrsni faktor R11, ki je primeren tudi za tlakovanje površin ob bazenih.External link opens in new tab or windowKlikni za povečavoZaradi dobrih tehničnih lastnosti ne trpi videz plošč!

Res je ! Plošče lahko dobimo v imitaciji kamna, lesa, in cementa. Ker plošče imitirajo naravne materiale imajo vse plošče šest podobnih stilskih variacij. Če gre pri plošči za imitacijo granita ali kvarcita se bodo v soncu rahlo lesketale. V primeru, da gre za imitacijo lesa bodo plošče vsebovale grče in imele rahlo drugačen potek letnic.  Na desni sliki lahko vidite kako se lahko porcelan gres plošča približa naravnemu kamnu.

Zaradi postopka vetrifikacije so plošče zelo trde in zaradi tega dostopne v številnih velikostih od najmanjše 40x80cm pa vse do 120x240cm. Najbolj pogosti formati so 60x60, 40x80, 40x120cm.


External link opens in new tab or window

Porcelan gres plošče so na voljo v treh različnih debelinah:

  • 1cm namenjene za notranjo uporabo
  • 2cm namenjene za zunanjo in notranjo uporabo
  • 3cm namenjene za površine, ki so obremenjene z težkimi bremeni.

Kaj pomeni proti zdrsni faktor ?

Proti zdrsni faktor keramike se meri s koeficientom "R", ki se ga meri tako da se plošče položi na določen naklon pri katerem opazujemo do katere mere ima oseba, ki hodi gor in dol po ploščah še dovolj trenja da neprekinjeno hodi po njih.


External link opens in new tab or windowPorcelan gress Calanca Light


Če plošča dosega koeficient R11 jo je varno namestiti v zasebne prostore v kopalnico, kuhinjo hodnik , dnevne prostore, terase prostore ob hiši. Ali za javne aplikacije kot so komunalni tuši, bazeni, garderobe, javne toalete in širša območja kot so nakupovalni centri, letališča in hotelske avle.


Proti zdrsni faktor

Kot pri katerem oseba izgubi opreijem

R10

Naklon med 10 in 19°

R11- R12

Naklon med 19 in 35°

R13

Naklon večji od 35°

 
Preverite ponudbo.Preverite ponudbo.